Logo
Gratis beleidsanalyse

Buitengesloten in je team, wat kan je doen?

Zoek jij hulp bij buitensluiting op werk? Hier zijn de 5 tips om buitensluiten op de werkvloer tegen te gaan en te voorkomen!

Buitengesloten op de werkvloer
Inhoudsopgave

Buitengesloten op werk kan het volgende met je doen

Het gevoel buitengesloten te worden binnen je team kan een zware impact hebben op je werkplezier en motivatie. Misschien voel je je niet betrokken bij gesprekken, word je overgeslagen bij belangrijke beslissingen of merk je dat collega’s minder open naar je toe zijn. Dit kan pijnlijk en frustrerend zijn. 

Daarnaast kan buitengesloten worden op de werkvloer leiden tot gevoelens van eenzaamheid, onzekerheid en stress. Als dit gevoel te lang blijft bestaan, kan het zelfs gevolgen hebben voor je mentale en emotionele gezondheid of de prestaties op het werk. Daarom is het belangrijk om buitensluiting niet te negeren, maar de situatie onder ogen te zien en actie te ondernemen. 

De 5 tips voor omgaan met buitensluiting op werk

Omgaan met buitensluiting kan soms lastig zijn. Om jou goed te helpen hebben wij hier de 5 tips voor jou opgeschreven om hiermee om te gaan:

1. Analyseer de situatie

Begin eerst bij jezelf. Stel vragen als: ‘’Wanneer voel ik mij het meest buitengesloten?’’. Zijn deze momenten bijvoorbeeld tijdens vergaderingen of de lunch? Probeer een verband te zien tussen het gevoel van buitensluiten en de momenten waarop je dit het meest ervaart. Als je duidelijkheid voor jezelf hebt is het tijd om te bedenken of dit gedrag bewust of onbewust wordt uitgevoerd. Soms kan er sprake zijn van miscommunicatie of meningsverschillen. Dit kan weleens leiden tot het gevoel van buitensluiting in het team. Zo kan je voor jezelf achterhalen of dit blijft bij een gevoel. Is dit niet het geval? Dan is het tijd om stappen te gaan ondernemen.

2. Neem het initiatief

Wanneer je merkt dat je vaker buiten de groep valt is het goed om zelf de eerste stap te zetten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een praatje bij het koffieapparaat. Ook is het goed om actief deel te nemen aan groepsactiviteiten. Of om gezellig mee te praten tijdens de lunch. Deze kleine stappen kunnen de band tussen jou en je collega’s al vele malen verbeteren.

3. Communiceer je gevoel

Het kan zomaar zijn dat jouw collega’s zich niet bewust zijn van hoe jij je buitengesloten voelt op werk. Deze misverstanden kan je oplossen door je gevoel kenbaar te maken bij hen. Neem hiervoor een rustig moment en leg duidelijk uit hoe je je voelt en wanneer jij dit ervaart. Zeg bijvoorbeeld iets als: ‘’Ik voel dat ik in gesprekken vaak buitengesloten wordt. Is er iets dat ik hieraan kan doen?’’ Zo creëer je begrip en geef je de ander de kans om zich bewust te worden van zijn of haar gedrag. Op deze manier kan de situatie rustig worden opgelost en gewerkt aan een betere band. 

4. Schakel hulp in

Als je merkt dat je moeite hebt met het oplossen van de situatie is het goed om hulp in te schakelen. Een onafhankelijke vertrouwenspersoon, leidinggevende of HR-medewerker kan jij helpen om buitensluiting op werk te verhelpen. Zij gaan samen met jou kijken naar de huidige situatie. Wanneer deze in kaart is gebracht kan er gesproken worden over oplossingen en een plan van aanpak worden opgesteld. Ook kunnen zij in de groep de situatie bespreekbaar maken. Dit kan helpen om de sfeer te verlichten en rust te creëren. 

5. Stel duidelijke grenzen bij buitensluiting

Word je bewust buitengesloten of zelfs gepest op werk? Dan is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Laat bij de persoon die het ongewenste gedrag vertoont blijken dat dit niet acceptabel is. Ook is het verstandig om dit te bespreken met een leidinggevende of vertrouwenspersoon. Iedereen heeft recht op een veilige en inclusieve werkomgeving. Deze personen kunnen helpen deze te creëren.

Buitengesloten op werk zien te voorkomen doe je zo

Jij weet al wat je kan doen als je buitengesloten wordt op werk. Nu is het goed om te weten hoe je dit in de toekomst kan voorkomen met deze 3 tips:

  1. Werk aan inclusieve werksfeer: Een inclusieve werksfeer is essentieel om buitensluiten te voorkomen. Dit begint met respect tonen voor elkaars ideeën, persoonlijkheden en achtergronden. Moedig open communicatie aan en geef iedereen de ruimte om te spreken en zich gewaardeerd te voelen.
  2. Bouw een goede relatie met collega’s: Het voorkomen van buitensluiten begint bij het opbouwen van sterke en oprechte relaties. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in je collega’s door regelmatig gesprekken aan te knopen, bijvoorbeeld tijdens de lunch of bij de koffieautomaat. 
  3. Doe actief mee aan groepsactiviteiten: Om buitensluiting te voorkomen, is het belangrijk om zichtbaar te zijn en actief deel te nemen aan teamactiviteiten. Sluit je aan bij informele bijeenkomsten. Denk hierbij aan teamuitjes, borrels of gezamenlijke pauzes. Ook tijdens vergaderingen kun je bijdragen door je mening te delen en vragen te stellen.

Vertrouwenspersoon inschakelen bij buitensluiting team

Wordt het buitensluiten op werk erger en heb jij hulp nodig? Een externe vertrouwenspersoon kan een luisterend oor bieden. Daarnaast zijn zij gespecialiseerd in het oplossen van deze vervelende situaties. Bij De Vertrouwensdienst hebben wij ervaren vertrouwenspersonen voor jou klaarstaan die jou gaan helpen bij pestgedrag op werk. Laten wij samen om de tafel zitten en een plan van aanpak maken. Neem vandaag nog contact met ons op en zeg binnenkort gedag tegen buitensluiten gedrag!

 

Vragen? Of wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening of heb je specifieke vragen wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Stuur ons een bericht en één van onze adviseurs neemt spoedig contact met je op of bel ons direct tijdens kantooruren.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Werkgever
Mentale gezondheidsklachten bespreken met je werkgever in 8 stappen
Waarom is het belangrijk mentale klachten te bespreken met je baas? Het bespreekbaar maken van mentale gezondheidsklachten met je werkgever...
Vertrouwenspersoon
Wat is het verschil tussen een vertrouwenspersoon en een mediator?
Wat houdt een mediator en vertrouwenspersoon in? Zowel een mediator als een vertrouwenspersoon is een bemiddelaar die helpt om specifieke...
Collega's
Grenzen aangeven op je werk
Waarom is je grenzen aangeven op werk belangrijk? Grenzen aangeven op werk is op allereerste plek het belangrijkste voor jezelf....

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.