Logo
Gratis beleidsanalyse

Diversiteit binnen organisaties

Een verhoogde diversiteit in organisaties brengt tig voordelen met zich mee en wij vertellen ze jou allemaal! Lees snel verder!

Heb jij moeite om je vacatures te vervullen?
Inhoudsopgave

Waarom is diversiteit in organisaties belangrijk?

Het creëren van inclusieve organisaties is uit onderzoek gebleken een effectieve manier om te zorgen dat personeel beter presteert wanneer je bedrijf een gemengde culturele en etnische achtergrond heeft. Er zijn vele voordelen om als organisatie diversiteit te verhogen. Lees hieronder alle redenen waarom diversiteit binnen organisaties zo belangrijk is:

  • Bedrijven hebben vaak een hogere omzet;
  • Hebben een betere overlevingskans;
  • Door verschillende gezichtspunten zijn deze bedrijven creatiever;
  • De arbeidsmarkt wordt beter gebruikt door het werven van verschillende soorten talent;
  • Beschikken over tevreden en loyale medewerkers;
  • Door inzicht over verschillende diverse klantengroepen doen zij het beter op de markt door het kunnen inspelen op ontwikkelingen;
  • Beter imago door de culturele verschillen op de werkvloer.

Hoe creëer je inclusieve organisaties?

Ben jij benieuwd hoe je diversiteit binnen een team creëert? Wij van De Vertrouwensdienst hebben de 3 belangrijkste tips voor jou op een rijtje gezet hieronder:

1. Doe onderzoek

Het is goed om het huidige team binnen jouw organisatie in kaart te brengen. Hoe inclusief zijn jullie al als bedrijf en wat kan hierin nog beter? Vraag ook aan anderen van buitenaf hoe inclusief de organisatie is, zoals cliënten, medewerkers of organisaties waarmee je samenwerkt.

2. Vertrouwenspersoon

Zorg ervoor dat iedereen binnen jouw organisatie zich veilig voelt en dat er gepraat kan worden wanneer er discriminerende beledigingen worden gemaakt. Hierbij kan een externe of interne vertrouwenspersoon helpen bij het bespreekbaar maken van dit soort zaken. Wij van De Vertrouwensdienst hebben veel ervaring met dit onderwerp en staan voor jou klaar. Neem contact met ons op om een van onze luisterende vertrouwenspersonen te spreken.

3. Communiceer inclusief

Het is belangrijk dat iedereen eerst een persoon is en niet zijn kenmerk. Zo spreken wij niet over autisten, maar iemand met autisme. Pas altijd op met het in hokjes zetten en plakken van labels op andere. Benoem alleen iets wanneer dit er echt toe doet om zo te voorkomen dat een ander zich gediscrimineerd voelt.

4. Personeel werven via netwerk

Het stimuleren van een inclusieve organisatie begint bij het netwerken binnen je eigen team. Ook zou je dit eventueel kunnen doen via een wervingsbureau, maar door medewerkers te werven via je netwerk breng je meer cultuur in jouw bedrijf.

Bouw jouw diversiteit bedrijf met De Vertrouwensdienst!

Ben jij klaar om als bedrijf diversiteit te bevorderen, maar weet je niet waar je moet beginnen? De Vertrouwensdienst heeft ervaring met dit vraagstuk en kan jij helpen bij het brengen van diversiteit binnen organisaties, zo ook die van jou. Neem vandaag nog contact met ons op en plan zo snel mogelijk je eerste afspraak bij ons in zodat wij samen aan de slag kunnen met het creëren van inclusieve organisaties!

Vragen? Of wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening of heb je specifieke vragen wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Stuur ons een bericht en één van onze adviseurs neemt spoedig contact met je op of bel ons direct tijdens kantooruren.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Omgaan met vervelende collega's
Hoe ga je om met vervelende collega’s? De 6 tips!
Wat moet je doen met vervelende collega’s omgaan? De 6 tips! Heb je last van vervelende collega’s? Word je gepest...
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wat houdt een vaststellingsovereenkomst in? Een vaststellingsovereenkomst (of kortweg VSO) is een overeenkomst waarmee werkgever en werknemer besluiten de arbeidsovereenkomst...
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Wat is ongewenst gedrag op het werk? Wanneer er sprake is van ongewenste gedrag werkvloer spreken wij over situaties die...

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.