Logo
Gratis beleidsanalyse

Hoe ga je om met een collega die je intimideert?

Bevind jij je in een situatie waarin je wordt geïntimideerd door een collega? Wij vertellen jou hoe je actie kan gaan ondernemen!

kantoor
Inhoudsopgave

Wat is intimidatie op de werkvloer?

Het intimideren van een collega is het opzettelijk ervoor zorgen dat de andere persoon zich ongemakkelijk, angstig, vernederd of zelfs bedreigd voelt. Vaak is dit herhaaldelijk gedrag waarop is gewezen maar wordt genegeerd. Dit gedrag kan verbaal, non-verbaal maar ook fysiek zijn. Het doel is vaak om macht en controle op anderen uit te oefenen. Dit soort intimidatie kan ernstige gevolgen hebben voor de mentale gezondheid en de werktevredenheid van werknemers.

Herkennen van intimidatie door collega’s

Intimiderende collega’s vertonen ongewenst gedrag. Hierbij hebben zij de intentie om de andere persoon op verschillende manieren ongemakkelijk te laten voelen. Dit kan zowel fysiek, verbaal als non-verbaal gebeuren. Hieronder zijn de duidelijke verschillen in de soorten vormen van intimiderende collega’s:

Verbale intimidatie

  • Beledigingen en denigrerende opmerkingen: Dit kan gaan om sarcastische opmerkingen, het afkraken van iemands werk of zelfs directe persoonlijke aanvallen.
  • Schelden en roddelen: Ongepaste taal gebruiken of geruchten verspreiden die het imago van de werknemer beschadigen.
  • Herhaaldelijke negatieve kritiek: Het geven van onterechte of onredelijke kritiek die de medewerker op een negatieve manier beïnvloedt, vaak zonder constructieve feedback.

Een voorbeeld van verbale intimidatie: Een collega die constant zegt: “Jij doet nooit iets goed” of “Dit kan jij niet eens”.

Non-verbale intimidatie

  • Agressieve lichaamstaal: Zoals dreigende gebaren, gezichtsuitdrukkingen of het uitdelen van boze blikken die bedoeld zijn om iemand angst aan te jagen.
  • Ongepaste lichaamshouding: Het opzettelijk dicht bij iemand gaan staan of op een andere manier de persoonlijke ruimte van een collega binnenvallen.
  • Negeren of uitsluiten: Het doelbewust negeren van een collega of het uitsluiten van gesprekken of activiteiten kan ook als intimidatie worden gezien.

Een voorbeeld van non-verbale intimidatie: Een collega die je voortdurend negeert in vergaderingen of niet naar je kijkt terwijl je spreekt.

Fysieke intimidatie

  • Agressief of gewelddadig gedrag: Denk hierbij aan fysiek geweld zoals duwen, slaan of dreigen met geweld.
  • Ongewenste aanrakingen: Dit kan variëren van een ongepaste schouderklop tot serieus fysiek geweld.

Een voorbeeld van fysieke intimidatie: Een collega die je aanraakt of dichtbij komt ondanks voorafgaande waarschuwingen en toestemming.

De gevolgen van intimidatie door medewerkers

Niet alleen zijn er gevolgen voor de werknemer wanneer er sprake is van intimiderend gedrag op werk. Ook kan dit grote gevolgen hebben binnen de organisatie. Slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag kunnen te maken krijgen met ernstige emotionele en fysieke stress, verminderde werkprestaties en andere gezondheidsproblemen. Voor het bedrijf kan dit leiden tot een verhoogd ziekteverzuim, verminderde samenhang binnen het team en een negatieve bedrijfscultuur.

Is intimidatie op de werkvloer strafbaar?

Niet elke vorm van intimidatie is strafbaar. Echter is volgens de wet een misdrijf wel strafbaar. Hierbij kan je denken aan brandstichting, zware mishandeling of aanranding. Ook wanneer er wordt gedreigd met één van deze situaties is er sprake van een strafbaar feit. Hieronder valt ook seksuele intimidatie.

Mocht jij of een collega zich bevinden in een van deze situaties is het belangrijk om hulp te zoeken. Ga hiervoor naar een leidinggevende of HR. Wanneer dit niet kan is het altijd mogelijk om een vertrouwenspersoon in te schakelen. In uiterste nood kun je altijd de politie bellen en aangifte doen tegen de dader van het misdrijf.

Welke hulp kun je inschakelen bij intimidatie door collega’s?

Wanneer er sprake is van een collega die jou intimideert op werk, kan je altijd hulp zoeken binnen de organisatie. Je kunt dit bespreekbaar maken bij de leidinggevende, HR of collega. Vind jij het moeilijk om te praten met iemand binnen het bedrijf? Schakel dan een externe vertrouwenspersoon in. Zij kunnen jou verder helpen bij het oplossen van deze situatie.

Ook is het mogelijk om een klachtencommissie in te schakelen. Deze onderzoekt de klacht en verzamelt informatie. Daarbij wordt gekeken naar de melder en de beschuldigde. Bewijsstukken worden verzameld en beoordeeld. Uiteindelijk komt er een uitslag of er sprake is van intimidatie en eventuele maatregelen die worden genomen.

Wat doet een externe vertrouwenspersoon bij intimidatie?

Een externe vertrouwenspersoon is getraind om situaties waarin intimidatie tussen collega’s plaatsvindt te verhelpen. In de meeste gevallen hebben veel organisaties profijt aan het inschakelen van deze professionals. Dit is wat je kan verwachten van een extern vertrouwenspersoon:

  • Bieden van een luisterend oor: Een van de belangrijkste rollen van een externe vertrouwenspersoon is het bieden van een veilige en vertrouwelijke ruimte. Hierin kan de medewerker zijn of haar ervaringen delen zonder angst voor gevolgen.
  • Advies van onbevooroordeelde aard: Dit advies komt van buiten de organisatie waardoor het onbevooroordeeld kan blijven.
  • Helpt bij plan van aanpak opstellen: Een extern vertrouwenspersoon helpt jou naar het kijken van geschikte oplossingen. Aan de hand van deze opties wordt een plan op maat gemaakt passend bij jouw situatie.
  • Doorverwijzen naar verdere hulp: Denk hierbij aan het adviseren over juridische stappen. Ook kan het nodig zijn dat er wordt doorverwezen naar andere professionals binnen of buiten het netwerk.

Externe vertrouwenspersoon inschakelen van De Vertrouwensdienst

Door onze externe vertrouwenspersonen gaan wij samen intimidatie door collega’s aan. Met een op maat gemaakt plan en onbevooroordeeld advies kunnen wij elke situatie doen verhelpen. Wij hebben ervaring met allerlei soorten cases en zijn daarom verzekerd dat wij ook jou kunnen helpen. Neem vandaag nog contact met ons op en zorg dat jij weer rustig naar je werk kan binnenkort!

Vragen? Of wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening of heb je specifieke vragen wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Stuur ons een bericht en één van onze adviseurs neemt spoedig contact met je op of bel ons direct tijdens kantooruren.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Werkgever
Mentale gezondheidsklachten bespreken met je werkgever in 8 stappen
Waarom is het belangrijk mentale klachten te bespreken met je baas? Het bespreekbaar maken van mentale gezondheidsklachten met je werkgever...
Buitengesloten op de werkvloer
Buitengesloten in je team, wat kan je doen?
Buitengesloten op werk kan het volgende met je doen Het gevoel buitengesloten te worden binnen je team kan een zware...
Vertrouwenspersoon
Wat is het verschil tussen een vertrouwenspersoon en een mediator?
Wat houdt een mediator en vertrouwenspersoon in? Zowel een mediator als een vertrouwenspersoon is een bemiddelaar die helpt om specifieke...

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.