Logo
Gratis beleidsanalyse

Integriteit: Voorkomen is beter dan genezen.

Integriteit: Voorkomen is beter dan genezen.
Inhoudsopgave

Wat verstaan we onder integriteit en wat is nu het belang van integriteitsbeleid of een integriteitscode voor een organisatie?

Goed integriteitsbeleid beschermt de organisatie tegen diefstal, fraude en andere misstanden en zorgt daarnaast voor een betere sfeer op de werkvloer en een beter presterende organisatie. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder ‘integriteit’ en wat is ‘niet-integer handelen’?

Onder integriteit verstaan we eerlijkheid, betrouwbaarheid, onbedorvenheid en onkreukbaarheid. Het is een aspect van professionaliteit. Integriteit gaat lang niet altijd over zaken die in de zin van wet- en regelgeving verboden zijn, maar juist over handelingen of gedrag die dat – in die zin – niet zijn, maar wel kunnen leiden tot ongewenste situaties.

Dat bijvoorbeeld een medewerker van een aannemersbedrijf naast zijn vaste baan in het weekend zelfstandig verbouwingswerkzaamheden uitvoert zal vaker voorkomen. Maar wat als hij hierbij altijd het gereedschap van zijn werkgever gebruikt en regelmatig dure diamantboren en zaagbladen verslijt? Of die leidinggevende binnen een organisatie die een nieuwe medewerker heeft aangenomen maar waarbij niet is gezegd dat het een naaste familielid van die leidinggevende is?

Niet-integer handelen door leidinggevenden of medewerkers heeft een grote impact op een organisatie. Naast dat er grote financiële consequenties kunnen zijn, kan met niet-integer gedrag ook de reputatie van een organisatie ernstig worden geschaad.

Voor integriteit geldt dat voorkomen beter is genezen. En dit kun je doen door met een integriteitscode of met integriteitsbeleid helder vast te leggen welk gedrag gewenst en niet gewenst is binnen de organisatie.

Zo kun je in een integriteitscode afspraken maken over het verplicht melden van nevenwerkzaamheden, over het gebruik van middelen en voorzieningen van de organisatie, en afspraken maken ter voorkoming van belangenverstrengeling.

Daarnaast is het belangrijk om in het integriteitsbeleid met een zogenaamde ‘meldregeling’ vast te leggen hoe eventuele misstanden binnen de organisatie op een vertrouwelijke manier kunnen worden gemeld. Voor organisaties met 50 of meer medewerkers is dit zelfs verplicht.

Bij De Vertrouwensdienst hebben we ruime ervaring op het gebied van integriteit. Zowel als het gaat om het maken van beleid als om de stappen die moeten worden gezet als er een vermoeden is van niet-integer handelen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor informatie.

Vragen? Of wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening of heb je specifieke vragen wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Stuur ons een bericht en één van onze adviseurs neemt spoedig contact met je op of bel ons direct tijdens kantooruren.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Omgaan met vervelende collega's
Omgaan met vervelende collega’s
Hoe kun je omgaan met een vervelende collega? Heb je last van vervelende collega’s? Word je gepest of is er...
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wat is een vaststellingsovereenkomst? Een vaststellingsovereenkomst (of kortweg VSO) is een overeenkomst waarmee werkgever en werknemer besluiten de arbeidsovereenkomst te...
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Ongewenste omgangsvormen op de werkvloer Voorbeelden van ongewenst gedrag op de werkvloer zijn pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie en geweld....

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.