Logo
Gratis beleidsanalyse

Lente kriebels: Flirten en liefde op de werkvloer. Is dat wel ok?

Verliefd op je collega
Inhoudsopgave

Flirten met je collega, seksuele affaires of een relatie op het werk. Het komt vaker voor dan je denkt!

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat zo’n 4% van de Nederlandse stellen in een langdurige relatie ook directe collega’s van elkaar zijn. Ongeveer een kwart van alle stellen in Nederland heeft elkaar op het werk ontmoet. Daarmee blijft de werkvloer nog steeds de hoogst scorende ontmoetingsplek voor een partner. Hoger zelfs dan online datingsites.

Bovendien is uit een onderzoek van uitzendbureau Unique gebleken dat ruim tweederde van de werknemers in Nederland weleens te maken heeft gehad met liefde of een seksuele affaire op de werkvloer. Eigenlijk ook niet zo gek als je erover nadenkt: De werkvloer is een plek waar intensief wordt samengewerkt, veel tijd met elkaar wordt doorgebracht en lief en leed wordt gedeeld. Maar kun je worden ontslagen als je relatie bekend wordt op het werk? En hoe ga je als leidinggevende om met relaties op de werkvloer?

Liefde op de werkvloer kan nooit een reden zijn voor ontslag zijn maar er zijn wel degelijk risico’s aan verbonden. Dit risico zit in de eventuele gevolgen van deze relatie op het werk. Verliefdheid brengt gevoelens en emoties met zich mee en om je werk goed te kunnen doen moet je neutraal blijven.

Als werkgever kun je liefde op het werk niet verbieden maar als blijkt dat dit negatieve gevolgen heeft voor de werkverhoudingen of leidt tot onrust binnen het team kan dit wel reden zijn om één van de geliefden over te plaatsen naar een andere werkplek of afdeling.

Maar als er sprake is van een relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte werknemer dan ligt het echt anders. Dan is er geen sprake van een ‘gelijkwaardige’ relatie tussen collega’s en zou dit eventueel kunnen leiden tot ontslag van de leidinggevende als de relatie voor problemen op het werk zorgt. Uit jurisprudentie blijkt dat het hierbij van belang is in hoeverre de leidinggevende maatregelen heeft genomen om problemen of onrust als gevolg van de relatie te voorkomen.

Er zijn bedrijven die problemen op het werk willen voorkomen en daarom het verplicht melden van een relatie op het werk hebben opgenomen in hun gedragscode. Het lastige hierbij is echter vanaf welk moment spreek je van een ‘relatie’?

Vragen? Of wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening of heb je specifieke vragen wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Stuur ons een bericht en één van onze adviseurs neemt spoedig contact met je op of bel ons direct tijdens kantooruren.

Hoe dan om te gaan met liefde en relaties op het werk? Hierbij enkele tips voor werkgevers en werknemers:

  1. Liefde op het werk kan dus niet worden verboden maar de werkgever kan wel vastleggen dat het ongewenst is dat stellen intensief één-op-één samenwerken. Problemen of beëindiging van de relatie kunnen namelijk direct gevolgen hebben voor de samenwerking. Maar ook andersom kunnen conflicten op het werk makkelijk worden meegenomen naar huis en een negatieve uitwerking hebben op de relatie.
  2. Het is niet meer dan logisch dat je je prille liefde als collega’s nog even voor je wilt houden omdat je nog wilt ontdekken in hoeverre er sprake is van een relatie. Maar dat je werkgever uiteindelijk jullie relatie ontdekt doordat jullie hetzelfde postadres in de personeelsadministratie hebben is ook weer niet wenselijk. Als er vanuit de werkgever geen regels op dit gebied zijn zou het kunnen helpen om met elkaar een periode af te spreken wanneer en hoe je dit toch op het werk wilt gaan melden. Het helpt dan ook als je het er samen over hebt gehad wat dit voor gevolgen heeft voor jullie samenwerking en hoe jullie omgaan met een eventuele toekomstige breuk in de relatie. Mocht je vragen of zorgen hebben over dit onderwerp kun je eventueel eerst met je vertrouwenspersoon overleggen.
  3. Als de relatie echt serieus en langdurig is dan zou op termijn een andere baan voor één van de twee geliefden een serieuze overweging moeten zijn. Als je alle dagen met elkaar samenwerkt is de verleiding groot om het ook thuis over niets anders dan werk te hebben. Goed werkgeverschap hierbij zou zijn om de overweging van een andere baan bespreekbaar te maken en eventueel zelfs begeleiding naar ander werk aan te bieden.
Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Omgaan met vervelende collega's
Omgaan met vervelende collega’s
Hoe kun je omgaan met een vervelende collega? Heb je last van vervelende collega’s? Word je gepest of is er...
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wat is een vaststellingsovereenkomst? Een vaststellingsovereenkomst (of kortweg VSO) is een overeenkomst waarmee werkgever en werknemer besluiten de arbeidsovereenkomst te...
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Ongewenste omgangsvormen op de werkvloer Voorbeelden van ongewenst gedrag op de werkvloer zijn pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie en geweld....

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.