Logo
Gratis beleidsanalyse

Mentale gezondheidsklachten bespreken met je werkgever in 8 stappen

Het bespreken van mentale gezondheidsklachten met de werkgever is nodig, maar hoe doe je dat? Met deze 8 tips maak jij mentale gezondheid bespreekbaar!

Werkgever
Inhoudsopgave

Waarom is het belangrijk mentale klachten te bespreken met je baas?

Het bespreekbaar maken van mentale gezondheidsklachten met je werkgever kan een lastige stap zijn. Wel is het een noodzakelijke stap om te zorgen voor het welzijn op de werkvloer. Door mentale klachten op de tafel te leggen creëer je een veilige werkomgeving. Daarnaast is het nodig om voor beide partijen duidelijkheid te creëren en te kijken naar oplossingen. Maar hoe ga je dit gesprek met je baas aan? Wij hebben hier de 8 stappen:

  • Start met een goede voorbereiding

Voorafgaand aan het gesprek is het goed om na te denken over je verwachtingen van het gesprek. Schrijf van tevoren op wat je voelt en van welke klachten jij last hebt. Maak een duidelijke lijst met alle mentale gezondheidsklachten en hoe deze jouw werk beïnvloeden. Noteer hier de belangrijkste punten en neem deze mee in het gesprek met jouw leidinggevende of werkgever.

  • Kies voor een rustig moment

Het is belangrijk om dit gesprek te voeren op een rustig moment en niet tussen de chaos van werk in. Jij en je werkgever moeten beide in staat zijn om dit gesprek te kunnen voeren zonder afleiding. Bij voorkeur is dit in een privé omgeving. Zo kunnen jullie ongestoord gaan zitten om alle punten te bespreken. Ook is het een idee om een wandeling te maken. Dit kan helpen om meer rust te ervaren tijdens een zwaar gesprek.

  • Wees eerlijk en duidelijk

Leg de situatie op een rustige en duidelijke manier uit zodat er goed wordt begrepen wat je ervaart. Het kan heel erg lastig zijn voor een werkgever om mentale klachten te begrijpen. Niemand kan dit voelen of zien waardoor het belangrijk is om precies te omschrijven wat je voelt. Sta stil bij je klachten en benoem eventuele zorgens die jij hebt.

  • Bereid je voor op eventuele vragen

Jouw werkgever heeft waarschijnlijk zelf ook een aantal vragen voor jou. Dit kan betrekking hebben tot jouw herstel, maar ook de manier waarop jij vanaf nu te werk gaat. Zorg dat je hierover al hebt nagedacht. Bereid je voor op vragen zoals deze:

  • ‘’Hoe ziet het herstelproces eruit?’’
  • ‘’Wat betekent dit voor jouw werk?’’
  • ‘’Wat heb jij nodig van mij om beter te functioneren?’’

Door jezelf hierop voor te bereiden kom je minder voor het blok te staan. Hierdoor ervaar je meer rust doordat je deze vragen in je hoofd al hebt beantwoord.

  • Vraag om ondersteuning

Wanneer alle klachten en gevoelens duidelijk zijn besproken is het tijd om te praten over oplossingen. Afhankelijk van je mentale gezondheidsproblemen kun je kijken naar een gepaste overeenstemming. Dit kunnen afspraken zijn als flexibele werkuren, aangepaste taken of vaker werken vanuit huis. Geef goed aan wat jij denkt dat nodig is om goed te kunnen functioneren op de werkvloer.

  • Maak duidelijke afspraken

Stel met jouw werkgever een schriftelijke overeenkomst met de afspraken om de mentale gezondheid te ondersteunen. Hierin staan de gemaakte afspraken en hoe beide partijen hieraan gaan bijdragen. Dit voorkomt in de toekomst onnodige misverstanden en conflicten.

  • Wees realistisch

Eerlijk zijn is belangrijk, maar realistisch blijven denken ook. Maak geen afspraken waar jij van denkt dat jij je er niet aan kunt houden. Wanneer iets niet gaat is het goed om hier eerlijk over te zijn en te kijken naar andere mogelijkheden. Jouw werkgever zal dit ook op prijs stellen zodat hij of zij weet waar ze op kunnen rekenen.

  • Plan een follow-up

Een paar weken na de gemaakte afspraken is het een goed idee om een follow-up in te plannen. Dit is wederom op een rustig moment in een privé omgeving. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar de gemaakte afspraken. Ook is het belangrijk om stil te staan bij de huidige staat van de psychische klachten. Bespreek hoe het nu gaat en wat er in het vervolg nodig is om verdere stappen te ondernemen naar herstel.

Nu jij weet hoe je jouw mentale gezondheidsklachten onder woorden kunt brengen bij je werkgever is het tijd om de stap te zetten. Bereid je goed voor en bespreek alles dat je voelt en dwars zit. Zo kunnen jullie in samenwerking een veilige werksfeer creëren.

Vragen? Of wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening of heb je specifieke vragen wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Stuur ons een bericht en één van onze adviseurs neemt spoedig contact met je op of bel ons direct tijdens kantooruren.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Buitengesloten op de werkvloer
Buitengesloten in je team, wat kan je doen?
Buitengesloten op werk kan het volgende met je doen Het gevoel buitengesloten te worden binnen je team kan een zware...
Vertrouwenspersoon
Wat is het verschil tussen een vertrouwenspersoon en een mediator?
Wat houdt een mediator en vertrouwenspersoon in? Zowel een mediator als een vertrouwenspersoon is een bemiddelaar die helpt om specifieke...
Collega's
Grenzen aangeven op je werk
Waarom is je grenzen aangeven op werk belangrijk? Grenzen aangeven op werk is op allereerste plek het belangrijkste voor jezelf....

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.