Logo
Gratis beleidsanalyse

Omgaan met vervelende collega’s

Omgaan met vervelende collega's
Inhoudsopgave

Hoe kun je omgaan met een vervelende collega?

Heb je last van vervelende collega’s? Word je gepest of is er sprake van intimidatie of agressie en weet je niet hoe je hier mee om moet gaan? Je bent niet de enige in Nederland! Maar liefst een kwart van de werkende in Nederland ervaart weleens een vorm van ongewenst gedrag op het werk. Vaak is hierbij een collega of een leidinggevende betrokken.

Dit zijn schrikbarende cijfers en dat het zo veel voorkomt maakt het niet minder vervelend en zeker ook geen reden om dit dan maar te accepteren. Maar wat kun je nu doen als je last hebt van je collega’s en je daardoor het plezier in je werk verliest? De mogelijkheden die je hebt zetten we hieronder voor je op een rijtje en zullen we verder toelichten:

Vragen? Of wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening of heb je specifieke vragen wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Stuur ons een bericht en één van onze adviseurs neemt spoedig contact met je op of bel ons direct tijdens kantooruren.

1. Niets doen

Soms is vervelend gedrag van een collega incidenteel. Niets doen kan dus een manier zijn om te kijken of dit gedrag vanzelf stopt. Maar op het moment dat het vervelende gedrag regelmatig terugkeert kun je al snel concluderen dat niets doen waarschijnlijk geen passende oplossing is. Sterker nog, wellicht neemt het vervelende gedrag van de collega wel verder toe en zou niets doen er dus ook voor kunnen zorgen voor een verslechtering van de situatie.

2. Bespreken met een collega

De situatie te bespreken met een collega die je vertrouwt kan erg verhelderend zijn. Soms kun je zelf niet meer goed oordelen of een collega nu alleen naar jou dit vervelende gedrag vertoont of dat hij of zij dit ook naar andere collega’s doet. Je kunt zelfs tot de ontdekking komen dat er meer collega’s zijn die last hebben van dat vervelende gedrag zodat jullie samen kunnen bespreken wat jullie hier aan willen gaan doen.

3. Bespreken met een leidinggevende

Het vervelende gedrag van je collega’s bespreken met je leidinggevende is best een grote stap voor veel mensen. Je wilt het wellicht niet groter maken dan nodig of bent bang dat jij of die collega vervelende gevolgen ervaart van je melding. Op zulke momenten helpt het wellicht om te bedenken dat een leidinggevende graag vroegtijdig wil horen als er iemand minder plezier heeft in het werk en niet pas als je besloten hebt te stoppen met het werk.

Je kunt bijvoorbeeld wel met je leidinggevende afspreken dat je graag zelf wilt proberen dit gedrag te stoppen maar als dat niet lukt weer opnieuw met hem of haar wilt praten over andere oplossingen.

4. Bespreken met de vertrouwenspersoon

Als jouw werkgever een vertrouwenspersoon heeft betekent dit dat hij niet wil dat er sprake is van ongewenst gedrag op het werk zoals pesten, discriminatie, intimidatie of agressie en geweld. Hij heeft hiervoor immers geïnvesteerd door te zorgen voor een vertrouwenspersoon.

Het fijne van een vertrouwenspersoon is dat je hiermee in gesprek kunt over problemen op je werk zonder dat iemand anders hier weet van hoeft te hebben. De vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal en gaat samen met jou bekeken wat de meest passende oplossing is voor de situatie. Jij houdt te allen tijde de regie en de inhoud van je gesprek blijft strikt vertrouwelijk.

5. Een klacht indienen

Sommige werkgevers hebben zich aangesloten bij een organisatie of instituut dat onafhankelijke klachtafhandeling doet. Een klachtencommissie gaat dan kijken of zij de klacht in behandeling kunnen nemen en de klacht verder onderzoeken. Je wordt dan als indiener van de klacht gehoord en ook de beklaagde wordt dan gehoord. Als alle feiten en omstandigheden zijn onderzocht volgt er dan een uitspraak van de klachtencommissie en advies naar de werkgever.

Voor sommige vormen van ongewenst zoals discriminatie zijn er ook landelijke klachtencommissies waar je een klacht kunt indienen.

6. Van baan veranderen

Vaak is dit wel de laatste optie die je wilt kiezen, maar het is ook wel goed om deze keuze in je achterhoofd te houden. Je werkgever heeft je aangenomen op basis van je kwaliteiten en zal je waarschijnlijk niet graag willen verliezen door het vervelende gedrag van andere collega’s. Maar hoe gek het ook klinkt soms is dit de beste oplossing! Als je van mening bent dat het gedrag van die vervelende collega’s niet kunt veranderen dan is veranderen van baan soms gewoon de beste oplossing.

Of je dan bij je vertrek aangeeft wat de reden is geweest van je vertrek is dan ook aan jou. Het kan lastig zijn om dit openlijk aan te geven, maar je werkgever zou je dankbaar moeten zijn dat hij dit signaal van je krijgt zodat een volgende medewerker niet weer hetzelfde overkomt.

Bij De Vertrouwensdienst ondersteunen we werkgevers om ongewenst gedrag zoals vervelende collega’s te voorkomen. Dat doen we op allerlei verschillende manier door bijvoorbeeld training en beleidsontwikkeling. Maar daarnaast helpen we werkgevers ook om situaties van ongewenst gedrag te snel en adequaat op te lossen door als externe vertrouwenspersoon op te treden of onze onafhankelijke klachtencommissie in te schakelen. Voor meer informatie over onze diensten kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via email: info@devertrouwensdienst.nl of per telefoon op 085-130 78 43.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wat is een vaststellingsovereenkomst? Een vaststellingsovereenkomst (of kortweg VSO) is een overeenkomst waarmee werkgever en werknemer besluiten de arbeidsovereenkomst te...
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Ongewenste omgangsvormen op de werkvloer Voorbeelden van ongewenst gedrag op de werkvloer zijn pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie en geweld....
Ruzie op werk oplossen
Ruzie op werk oplossen
Ruzie op de werkvloer is best begrijpelijk Heb je ruzie of een conflict met een collega op werk of met...

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.