Wat is ongeoorloofd verzuim op de werkvloer?
Er is sprake van ongeoorloofd verzuim op werk wanneer een medewerker zonder toestemming of geldige reden niet, of niet op tijd op het werk aanwezig is. Uiteraard kan het voorkomen dat je vanwege allerlei redenen niet op je werk kunt komen, maar zonder te komen opdagen zonder toestemming wil zeggen dat er sprake is van ongeoorloofd verzuim op de werkvloer. Hierdoor houdt de medewerker zich niet aan de afspraken van de arbeidsovereenkomst en wordt dit gezien als ongeoorloofd verzuim op werk.
Wat zijn de gevolgen van ongeoorloofd verzuim op werk?
Ongeoorloofd verzuim op de werkvloer kan een waarschuwing, loonsanctie of zelfs ontslag voor de medewerker tot gevolg hebben, maar dan moet wel duidelijk zijn dat er sprake is van verwijtbaar gedrag. Er kan natuurlijk ook sprake zijn van een noodsituatie waardoor de medewerker niet in staat is om tijdig contact op te nemen met de werkgever. Hier moet dan rekening mee worden gehouden. Om deze reden is het belangrijk om onbevooroordeeld in het eerste contact te blijven, wanneer je dit niet doet kan het zo zijn dat de situatie onnodig verder escaleert.
Waarom is het belangrijk om ongeoorloofd verzuim te voorkomen?
Ongeoorloofd verzuim op werk of binnen je organisatie moet je zien te voorkomen. Stel je namelijk voor dat een werknemer telkens te laat komt of niet komt opdagen. Als ongeoorloofd verzuim geen consequenties heeft doet dit afbreuk aan de motivatie van de andere medewerkers die wel altijd keurig op tijd aanwezig zijn en nauwelijks verzuimen, daarnaast ligt het gevaar van kopieergedrag ook op de loer. Transparantie en duidelijkheid rond verzuim wordt gewaardeerd en is een effectieve manier voor het voorkomen van ongeoorloofd verzuim op de werkvloer.
Ongeoorloofd verzuim brengt kosten voor de organisatie met zich mee. De kosten van gemiste arbeidsuren, eventuele vervanging en de tijd die wordt geïnvesteerd in het contact met de medewerker. Dit is een belangrijke reden om te zorgen dat ongeoorloofd verzuim op werk zo snel mogelijk en zorgvuldig wordt aangepakt om dit te voorkomen.
Hoe voorkom je ongeoorloofd verzuim op de werkvloer?
Het is belangrijk om als organisatie over een duidelijk verzuimbeleid te beschikken, als onderdeel van de arbeidsovereenkomst, de gedragscode of het bedrijfsreglement. Zorgt dat de medewerkers dit kennen en ook voor getekend hebben.
In het verzuimbeleid wordt vastgelegd hoe een verzoek tot afwezigheid moet worden ingediend en hoe er met de verschillende vormen van verzuim of ongeoorloofd verzuim op werk wordt omgegaan. Er staat bijvoorbeeld in vastgelegd met wie de medewerker contact moet opnemen in geval van een ziekte verzuimmelding en hoe lang voor aanvang van de werktijd dit verzoek moet worden ingediend. Ook kan er vastgelegd worden hoe de organisatie omgaat met afwezigheid van de medewerker zonder bericht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld twee keer een schriftelijke waarschuwing en bij de derde keer een loonsanctie.
Daarnaast is het belangrijk om tijdens verzuim altijd te vragen naar de documenten die de rechtmatigheid van het verzuim bewijzen. Op deze manier kan verzuim op een eerlijke en ook transparante manier voor de hele organisatie gelijk worden behandeld en wordt misbruik hiervan voorkomen.
Wanneer er sprake is van ongeoorloofd verzuim op werk vanwege ziekte, zal hierbij de bewijslast van de arbodienst moeten langskomen om dit vast te stellen/ Tijdens dit meldingsgesprek kan er gevraagd worden hoe lang de medewerker denkt afwezig te zijn en of het ziekteverzuim een gevolg is van zijn werk. Aan de hand van de verzuimmelding kan de werkgever bepalen op welke termijn de medewerker door de arbodienst wordt opgeroepen voor een verzuimgesprek.
De Vertrouwensdienst: Ongeoorloofd verzuim op werk
Ga bij ongeoorloofd verzuim op werk niet wachten tot het probleem vanzelf wordt opgelost, maar schaak de professionals van De Vertrouwensdienst in. Wanneer een werknemer zonder geldige reden niet aanwezig is op zijn werk, is dit een reden die altijd verder onderzocht zou moeten worden gezien deze oorzak zowel kan liggen in het werk, maar ook privé. Wacht niet langer en zoek hulp waar nodig bij ongeoorloofd verzuim op de werkvloer.